Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Adana’da portakal hasadı başladı..!

Adana’da portakal hasadı başladı..!

Adana’da portakal hasadı başladı..!

Adana’da portakal hasadi basladi..!

Adana’da portakal hasadi basladi. Asiri yagislar ve poyraz, portakalda verimi düsürdü.Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, verim düsüklügü nedeniyle fiyatlarin yüksek olmasinin çiftçiyi sevindirmedigini belirtti.

A+A-

 Türkiye’nin narenciye ihtiyacinin 3’te 1’ini karsilayan Adana’da portakal hasadi basladi. Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, “Geçen yil Aralik ve Nisan aylari arasindaki yagis ile Mayis ayindaki poyraz nedeniyle portakalda verim düsüklügü var. Bu yil Çukurova’da bereketsiz bir yil yasaniyor” dedi.
Türkiye’de 530 bin dönüm, Adana’da ise geçen yila oranla yüzde 10 artarak 130 bin dönüm alanda üretimi yapilan portakalda rekolte bu sene düsük bekleniyor. Yüregir ilçesinde yetisen erkenci portakallar yurt içinde tüketilmesinin yaninda Rusya, Dogu Avrupa’ya ve Suudi Arabistan’a ihraç ediliyor. Bahçede fiyatlar ise 1 lira 80 kurus ile 2 lira 20 kurus arasinda degisiyor.

“Verim düsük, fiyatlar sevindirmedi”
Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, verim düsüklügü nedeniyle fiyatlarin yüksek olmasinin çiftçiyi sevindirmedigini belirterek, “Bütün ürünlerde bu yil verim düsüklügü var. Adana ilimiz Türkiye narenciye üretiminin 3’te birini karsilamakta. Maalesef bu yil narenciye disinda da bütün ürünlerde verim düsüklügü ortalama yüzde 50. Limonda yüzde 90. Meyer limonda yüzde 30. Portakalda yüzde 50. Meyvelerin hepsinde verim düsüklügü var. Fiyatlar kendisini koruyor. Geçen yil portakal bahçede 1 lira 30 kurus ile 1 lira 50 kurus arasinda degismekteydi. Bu yilda 1 lira 80 kurus ile 2 lira 20 kurus arasinda. Buna ragmen verim yüzde 50 düsük olunca bu fiyatlar çiftçimizi pek sevindirmedi” ifadelerini kullandi.

“Isçilerin yüzde 50’si evde oturmakta”
Çiftçinin narenciyeden umudunu kaybettigini söyleyen Dogan, “Geçen yil bu dönemler biz hasat için isçi bulamiyorduk bu yil isçilerin yüzde 50’si evde oturmakta. Meyve az, istek de fazla olmadigindan dolayi narenciye üreticisi umutlu degil. Türkiye’de portakal üretimi 530 bin dönüm alanda yapilmakta, Adana’da ise 130 bin dönüm alanda portakal ekimi yapildi. Adana Türkiye portakal üretiminde dördüncü. Portakal erkenci oldugu için diger ülkelerde de portakal erken çikmadigindan dolayi Rusya’ya, Avrupa’nin bazi bölgelerine ve Suudi Arabistan’a gönderilmekte” diye konustu.

“Çiftçimiz zor durumda”
Verim düsüklügünün nedenlerinden de bahseden Mehmet Akin Dogan, “2018 yilinin Aralik ayi ile 2019 yilinin Nisan aylari arasinda çok yagis olmasindan dolayi ve Mayis ayinin son haftasinda esen poyraz nedeniyle meyveler döküldü. Yeniden de meyve olusmadigi için bütün ürünlerde verim düsüklügü yasandi. Bu yil Çukurova’da bereketsiz bir yil yasaniyor. Çiftçimiz de zor durumda” dedi.
Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, çiftçinin Ziraat Bankasi hariç diger bankalara borcu oldugunu ve yeniden yapilandirma talep ettiklerini kaydetti.

Kaynak: Adana’da portakal hasadi basladi..!



  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli